Malam ni sempat Sis Yatt sediakan resipi ringkas untuk santapan keluarga. Idea nak masak menu Lempeng Sambal Hijau Ikan Bilis tercetus masa hadiri kursus semalam. Hidangan yang disediakan oleh Kuzie Catering jadi inspirasi. Memang menyengat sampai terbawa dalam mimpi.
Jadi malam ni Sis Yatt nk berkongsi resipi ringkas ni dengan anda semua...Selamat mencuba...kalau tak sedap jangan kecam Sis Yatt ya!
Resipi Lempeng Sambal Hijau Ikan Bilis
Sambal Hijau Ikan Bilis
Bahan2
1. Cili hijau
2. Bawang merah
3. Ikan bilis
Cara membuat:
1. Potong cili kemudian rendamkan dgn air panas.
2. Bawang besar dipotong.
3. Kisarkan cili dan bawang tersebut.
4. Goreng ikan bilis sehingga garing kemudiaan angkat.
5. Tumiskan cili masukkan garam dan serbuk perasa bila dah garing masukkan ikan bilis. Hidangkan.
Lempeng
Bahan2
1. Tepung gandum
2. Garam
3. Telur
Cara membuat:
1. Masukkan tepung, garam dan telur kemudian gaulkan dengan air panas.
2. Sukatan air ikut suka kalo nk oekat air tak payah byk kalo nk cair letak air lebih.
3. Panaskan kuali dan masakkan lempeng.
Dah siap..hidangkan...senang jer resipi ni...

Tiada ulasan:
Catat Ulasan